hingstdepan16-01

EXPRESS BOURBON är uppfödd på stuteriet Haras Saint Martin – av en av världens främsta travhästuppfödare – som ger dig sina råd att föda upp en topphäst

Mannen bakom Haras Saint Martin är Rainer Engelke, tyskfödd och numera pensionär                               
men tidigare arbetande som bankir. Hans stuteri är beläget i Echauffor i Normanie,
är på ”120 hektar och med plats för 20 hästar” som uppfödaren själv uttrycker det.
Grannen heter Jean-Pierre Dubois som varit hans läromästare och han lovordas av uppfödaren.
– Med Jean-Pierre spelade du med travsportens motsvarighet till fotbollens Zinedine Zidane varje dag.

1996 köpte Rainer Engelke stoet Etta Extra, uppfödd av Gösta Valentin bosatt i Sverige. Han var fascinerad av hennes härstamning då Etta Extra var en dotter till Florestan och stoet Une Crown. Etta Extras morfar var Speedy Crown och mormor var Dimitria, vinnare av Solvallas Elitlopp 1976. Etta Extras farmor var superstoet Roquepine, vinnare av tre Prix d’Amerique och två Elitlopp. Hennes stammoder var Nancy Hanks.

Med Etta Extra som grundsto på sin nyköpta gård i Normandie letade han efter korsningar som skulle ge henne tillbaka Star’s Pride och Speedy Crowns blodslinjer.
I Etta Extras andra föl efter Cezio Josselyn hittade han just dessa blodslinjer via farfar Armbro Goal. Resultat blev Kamera Bourbon 13,7 €196.015 som är mor till EXPRESS BOURBON och mormor till Face Time Bourbon.
Etta Extra betäcktes året efter med And Arifant vilket resulterade i Mara Bourbon 10,4 €1.657.405 och några år senare med Love You och då föddes Qualita Bourbon 12,3 €1.538.050.
Den lyckade korsningen med Love You gjorde att Rainer Engelke betäckte Kamera Bourbon (se ovan) flera gånger med den hingsten. Det gav flera topphästar t ex Scala Bourbon 10,5 €556.608 och Vita Bourbon 12,7 €107.770. Vita Bourbon betäcktes första gången med nye stjärnförärvaren Ready Cash och den korsningen har gett världens främste travare de senaste åren Face Time Bourbon.

Rainer Engelke ger följande råd om hur du skall föda upp en bra travhäst:
”Vid varje tillfälle försöker jag skapa ”det” i mina uppfödningar. Nu när jag har många års avelserfarenhet så kan jag berätta vad du ska göra. Det är väldigt enkelt. Du måste dubbla upp på bästa amerikanska blodet med det bästa franska blodet. Det vill säga dubbla upp på Florestan, dubbla upp på Speedy Crown, samt Fandango och Chambon P. Dubbla upp i stoet och även med hingsten. Om du gör det har du chans att ha en bra häst då och då. Jag själv, jag tror att det är nödvändigt att titta på den sjätte – sjunde generationen. Om stamtavlan är väl ifylld hela tiden ökar du dina chanser. Om det finns ett hål tar du risken att falla genom det.”

Här är en lista på de mest kända Bourbon-uppfödningarna (klicka på länken):

Vill du betäcka med den hyperintressante Ready Cash-son Express Bourbon uppfödd av Rainer Engelke!

Bokningar och upplysningar lämnas av: Tomas Thell, Express Cash AB, Magasinsvägen 36, 595 57 Mantorp.
Tel. 070-838 63 21  E-mail: tomas.thell@thell.se  Hemsida: www.thell.se
AVGIFTER 2022: 3.000 kr vid bokning. 20.000 kr vid levande föl.

Rabatter:

  1. Har Du betäckt 2019, 2020 eller 2021 med vår hingst, får Du dessutom 5.000 kr i rabatt på levande fölavgiften.
  2. Har du ett fölsto efter Love You och betäcker med Express Bourbon så rabatteras också levande fölavgiften med 5.000 kr.
  3. Bokar du plats både 2022 och 2023 med ditt/dina ston så rabatteras levande fölavgiften med 5.000 kr.

 

 

Taggar: