hingstdepan16-01

Hamnar Sofia Aronsson i samma sits som jag?

Ingen har väl kunnat undgått den extrema uppmärksamhet som blivit när Sofia Aronsson i direktsändning uttalade sig om Anna Mix chans till den kommande V75-omgången på lördag. ”– Jag tror att ägaren Frank vill att hon ska gå ett snällt lopp. Som man gör i Frankrike, lite preparé, sitta invändigt, sa hon då.”
Dagen efter blev det ett nytt uttalande till Kanal75: ” – Det blir ett snällt lopp i ryggar. Vi bryr oss inte så himla mycket om resultatet den här gången, säger Sofia Aronsson.”
Därefter var kalabaliken igång i media och sociala medier.

1986 fanns inga sociala medier – galet blev det ändå

Jag har hamnat i samma situation för drygt 30 år sedan. Vi var ett antal personer som ägde hästen Kings Road. Den här hästen hade inte alls fungerat i sina fyra senaste starten, tre galopper och i den fjärde var han oplacerad på tiden 21,4.
Kings Road hade vintertränats i tre månader och bara fått ett snabbjobb efter 1.28 inför comebacken i april. Det handlade om ett lärlingslopp, där vår häst startade från dubbla tillägg. Inget önskeläge alltså.

Tränaren Anders Göstasson låg lågt på förhand om chansernakings-road

Kings Roads skulle få ett invändigt lopp i kön. Från samma stall startade också storfavoriten som jag tror hette Bakers Pride och var spelad till 14 på tian. Att vår häst skulle ta in 40 meters tillägg på det ekipaget var en utopi trodde tränaren.
Då fanns inga sociala medier och travmedia var också ganska ointresserade av detta lärlingslopp. Informationen till övriga delägare skedde via en telefonsvarare som man kunde ringa till som delägare.
-Kings Road har bara vintertränats. Endast fått ett snabbjobb efter 1.28. Från det här läget blir det ett invändigt lopp och vi kör inte för seger, sa undertecknat på telefonsvararen.

Sportchefen var rosenrasande

Allt var frid och fröjd tills jag anlände till Örebrotravet för att se loppet. När jag kom till stallbacken kom banans sportchef Göran Abrahamsson fram till mig och var svart i ögonen.
-Vad har du sagt till delägarna på er telefonsvarare. Har du sagt att ni inte kör för seger, frågade sportchefen med besk stämma.
Jag förklarade vad jag sagt och vad jag menade, allt efter informationen som tränaren gett. Samtidigt meddelade jag att inga andra än ägarna hade rätt att lyssna på
telefonsvaren. Så varken tränaren eller den körande lärlingen hade hört meddelandet.
Sportchefen meddelade då att han övervägde om att stryka hästen en timma före det aktuella loppet, men jag skulle få besked så snabbt som möjligt.
-Ni får starta men satan tar er om inte körning blir som ni sagt, var svaret jag efter en kvart fick från sportchef Abrahamsson.

Spets efter 400 meter och ledde sedan runt om med 40 meter

Kings Road fick en kanonstart och redan efter första kurvan övertog han ledningen från sina dubbla tillägg. Hästen lämnade övriga konkurrenter direkt med 40 meter och samma marginal var det vid målgången ned till tvåan storfavoriten Bakers Pride från samma stall. Nästan åtta ggr insatsen blev oddset på Kings Road.
Jag behöver väl inte förklara att om sportchefen Abrahamsson innan loppet var svart i blicken och arg. Han var definitivt inte muntrare efter loppet. Jag tror han var helt övertygad om att det var en spelstöt vi gjorde.
Än idag kan jag med handen på hjärtat garantera att jag inte spelade en enda krona på vår häst. Jag tror inte heller att så många av delägarna gjorde det. Men glada var vi för segern. Om inte minnet sviker mig var det också det sista som Kings Road uträttade på en tävlingsbana. Ytterligare några starter blev det, men jag tror hästen galopperade i samtliga.

Blir Sofia halshuggen

Kim Eriksson som fått förtroendet att styra Anna Mix på lördag, känner ni säkert till som en friskus i vagnen. Jag skulle inte bli det minsta förvånad om Anna Mix sticker till ledningen tidigt och lämnar sina konkurrenter med 40 meter.
O du milde tid, hur halshuggen blir inte då Sofia Aronsson i sociala medier och travpressen.

Tomas Thell

Taggar: